Predaj lístkov na MHD prostredníctvom sms chcú spustiť v lete

23.04.2011 Prešov

Prešov 23. apríla (TASR) – Predaj cestovných lístkov na mestskú hromadnú opravu (MHD) v Prešove prostredníctvom sms-správ by mohol začať fungovať v letných mesiacoch. Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Peter Janus pre TASR uviedol, že oslovili viacero firiem, ktoré zabezpečujú takúto činnosť, a tie by mali v priebehu niekoľkých dní predložiť svoje ponuky.
\"Predpokladám, že na budúci týždeň dostaneme tie ponuky a budeme vyberať dodávateľa, ktorý bude cenovo najvýhodnejší. Rozhodli sme sa, že ponúkneme sms-lístok v cene 60 centov s platnosťou 40 minút,\" povedal riaditeľ. Pripomenul, že v súčasnosti stojí polhodinový cestovný lístok 50 centov.
Podľa Janusa sa Prešov stane štvrtým mestom na Slovensku, ktoré bude ponúkať cestujúcej verejnosti takúto službu. Ide o rozšírenie možností a pre niektoré skupiny cestujúcich aj pohodlnejší spôsob, ako si zabezpečiť lístok.
\"Cestujúci pošle na príslušné číslo sms-správu, následne dostane spätnú informáciu s oznámením o zakúpení cestovného lístka a identifikačný kód, ktorým sa preukáže v prípade kontroly,\" vysvetlil riaditeľ. Revízor si takto vie prostredníctvom servera overiť platnosť lístka.
Janus uviedol, že správa bude obsahovať údaj o čase, cestujúci teda môže cestovať v tomto časovom limite v oboch tarifných pásmach. Podmienkou je, aby do vozidla MHD vstupoval s už zakúpeným lístkom, teda s prijatou spätnou sms-kou.
Predĺženie času platnosti lístka zakúpeného touto formou o 10 minút odôvodnil tým, že občas dôjde k meškaniu spoja a takto vytvoria pre klienta istú rezervu oproti bežnému 30-minútovému lístku.
Riaditeľ DPMP konštatoval, že v Prešove je 60 automatov na cestovné lístky a uvedená nová forma prostredníctvom mobilného telefónu bude len doplnkovou službou. Tú bude zabezpečovať vybraná firma prostredníctvom svojho systému a DPMP teda nebude musieť investovať žiadne zdroje. Za službu si bude firma sťahovať časť sumy z vyplatenej sms-správy. 
 

Vyberte región